Extrudering av Plaströr & Plastslangar

extrudering

Bild som föreställer en så kallad extruder för tillverkning av olika plastdetaljer.

Plasttillverkning kan ske på ett flertal olika sätt. Oftast talar man om så kallad DX extrudering (strängsprutning eller formsprutning) som innebär att man hettar upp plast och låter den flyta in i ett formverktyg och låter den stelna för att anta en förutbestämd profil.

De ingenjörer som arbetar på olika typer av specialprojekt kan behöva anlita ett företag som kan ta hand om plastproduktstillverkningen. Även många andra industrier och organisationer som behöver specialtillverka plastprodukter kan finna behov i att anlita en expert som verkligen vet hur tillverkningsprocessen ska gå till. Man bör i detta läge se till så att de besitter både erfarenhet och kompetens inom extrudering. I Gnosjö-regionen finns många företag som arbetar med dessa uppgifter och som har haft en pågående verksamhet som sträcker sig över flera generationer.

Vanligtvis tillverkas plaströr och plastslangar med hjälp av extrudering. Det går att använda sig av så kallad co-extrudering för att tillverka plast med olika hårdheter.

Vanligtvis väljs material som:

  • PVC
  • PVDF
  • Polypropylen
  • Styren
  • ABS
  • Polyeten

Det finns även andra sorter, men dessa är vanligast. Det krävs också att en önskan om själva designen framförs om den ännu inte är färdigställd.

Andra tillverkade som arbetar med metallprodukter kan behöva en skyddande ytbehandling med plastbeläggning, vilken gör att huvudmaterialet inte utsätts för korrosion.

Det går inte att tillverka plastprodukter i vilken lokal som helst. Tillverkningen sker vanligtvis i så kallade renrum, som är just vad namnet förtäljer – rum som är mycket skyddade från partiklar vilka kan sänka kvalitén på slutprodukten.

Inom området för dentalprodukter är plaströr väldigt användbart. Det brukar röra sig om salivsugar (dessa går åt i ganska höga volymer) hos exempelvis tandhygienister.

Som du kanske har förstått så finns det en rejäl bredd inom produktion av plastdetaljer. Med rätt samarbetspartner kan du se till att ditt projekt slutförs på ett tillfredsställande sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *